Transport cysternami

Nieznana historia czekolady – od produkcji po konsumpcję

Czy zastanawiałeś się kiedyś, drogi czytelniku, ile przez ile rąk musi przewinąć się czekolada, aż skończy w Twoim żołądku? Czy myślałeś, ile kilometrów musi przejechać, by trafić na półkę sklepową, a potem na Twój stół?

Dziś opowiadamy jej historię – krótką i nieznaną, o której myśli autorka tego posta, ssąc słodką kostkę czekolady.

Z czego robi się czekoladę? Po co transport cysternami?

Przede wszystkim z miazgi kakaowej, masła kakaowego, środka słodzącego i różnych dodatków. Nie wszystkie składniki łączy się jednak od razu ze sobą. Za przewiezienie części z nich odpowiada transport cysternami, w których płynne substancje są bezpieczne. Nieraz miejsce, gdzie tworzona jest płynna masa i fabryka, w której przelewa się ją do odpowiednich form, są oddalone od siebie o setki kilometrów. Transport cysternami pozwala na to, by składniki dotarły na czas do kolejnego punktu, a następnie do form.

Co dalej?

Ostudzona czekolada trafia następnie na halę, gdzie pakowana jest w specjalne opakowania. Stąd niedaleka już droga do sklepu. Różne pod względem smaku i kształtu czekolady rozwożone są w bliskie i odległe miejsca w Polsce. To tam sięgamy po nie na półkę, bierzemy smakołyki do domu, a następnie delektujemy się ich smakiem, uprzyjemniając sobie dni pracy i wolne wieczory.