Kawa ziarnista świeżo palona – dlaczego jest lepsza od rozpuszczalnej?

Kawa palona czy kawa rozpuszczalna?

Kawa to nieodzowny element naszego śniadanie. Sięgamy po nią także w ciągu dnia. Jedni by się obudzić i zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii na dalszą część dnia, inni dla doznań smakowych. Bo cóż lepiej smakuje po lunchu niż filiżanka espresso. Także fani słodkości uwielbiają kawę, w zestawieniu ze słodkim deserem kremowe cappuccino czy letnie frappe sprawdza się idealnie. Kawa to także pretekst do biznesowych czy przyjacielskich spotkań na mieście. W związku z ogromnym zainteresowaniem jakim cieszy się ostatnimi czasy kawa oraz napoje kawowe warto zadać sobie pytanie  czy kawa ziarnista świeżo palona jest lepsza od rozpuszczalnej? A jeśli tak to dlaczego? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, poniżej, biorąc pod uwagę kilka czynników.

Kawa ziarnista świeżo palona – podstawa pysznego napoju

kawa ziarnista świeżo palona dla ciebie

Jest kilka aspektów, które należy wziąć pod uwagę zastanawiając się, który rodzaj kawy jest lepszy rozpuszczalny czy palony. Po pierwsze Kawa mielona, parzona w związku, z tym iż jej obróbka jest zdecydowanie krótsza i łatwiejsza uważana jest za zdrowszą. Co do kofeiny, jej większe stężenie również znajdziemy w kawie ziarnistej świeżo palonej. Kawa rozpuszczalna za to zawiera szkodliwe związki chemiczne takie jak nikiel oraz poprawiacze smaku. Jej kolejny minus to wątpliwa jakość. Zazwyczaj ziarna kawy, z których produkowana jest kawa rozpuszczalna są złej jakości. Na swoją obronę kawa rozpuszczalna ma jedynie niską zawartość kofeiny, a ta wypłukuje z naszego organizmu magnez i w dużych ilościach również nie jest zdrowa dla naszego ciała.  Jeśli zatem jesteś osobą, któa ceni sobie głęboki smak kawy, jej aromat oraz właściwości pobudzające zdecydowanie powinieneś wybrać palone ziarna kawy.