Patelnia grillowa – dla dbających o zdrowie i dla smakoszy

W kuchni panuje moda na zdrowe odżywianie oraz dbanie o jakość przyrządzanych potraw oraz ich jak najkorzystniejszą dla zdrowia postać. Jest wiele szkół jedni uważają, że surowe warzywa czy owoce są najlepszym źródłem witamin, inni uwielbiają gotować potrawy na parze.  Nie sposób jednak pominąć w takim wypadku grillowania, które zdaniem wielu dietetyków czy kucharzy jest jednym z najzdrowszych form obróbki termicznej potraw. Pewne kontrowersje krążą tylko wokół tradycyjnych urządzeń węglowych.

Czy aby na pewno zdrowo?

Duże kontrowersje wzbudza uwielbiane przez Polaków grillowanie. Czy to naprawdę takie zdrowe?W przypadku tradycyjnych urządzeń grillowanych może faktycznie nie być tak zdrowo. Wytapiający się tłuszcz, spadający z ułożonego na ruszcie mięsa, warzyw czy owoców na znajdujące się pod nim brykiety lub węgiel, spala się i „odpryskuje” w postaci szkodliwych związków, te zaś osadzają się do potraw na ruszcie. Co istotne w przypadku patelni grillowej taki proces absolutnie nie występuje, natomiast samo spalanie szkodliwego tłuszczu jak najbardziej zachodzi.

Patelnia grillowa – jak wybrać odpowiedni model ?

patelnia grillowa

 

Skoro już ustaliliśmy,że patelnia grillowa nie tylko jest ważnym elementem wyposażenia kuchennego dla osób dbających o zdrowe potrawy ale także dla wytrawnych, kulinarnych smakoszy warto teraz dowiedzieć się na jakie cechy patelni zwrócić uwagę przy jej zakupie. PO pierwsze wielkość – wybierzmy patelnie, która będzie odpowiednio duża, by szybko przygotować dania dla całej rodziny. W zależności co najczęściej chcemy przyrządzać warto zwrócić uwagę na materiał patelni.  Patelnię grillowa żeliwna sprawdzi się dla mięsa czerwonego, aluminiowa idealna będzie przy drobiu i warzywach plus dodatkowy – szybko się nagrzewa. Stalowa zaś to pewnego rodzaju uniwersalny model odpowiedni dla ryb, warzyw, owoców morza, a także mięsa.