
Jak nietolerancja glutenu wpływa na organizm?
10 września, 2020Często nietolerancje pokarmowe są bagatelizowane przez dorosłych, którzy uznają te dolegliwości jako charakterystyczne dla dzieci. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej.
Czy nietolerancja glutenu jest niebezpieczna?
Choć o nietolerancji pokarmowej nie mówi się zbyt wiele, może ona powodować bardzo przykre konsekwencje dla naszego organizmu. Nietolerancja glutenu może powodować nudności, biegunki, bóle brzucha czyli cały szereg dolegliwości pokarmowych. Niestety gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych i ciężko od niego stronić. Ważna jest tutaj również kwestia rozgraniczenia nietolerancji od celiakii. Dlatego warto zbadać się w tym kierunku. Nietolerancje glutenu możemy złagodzić za pomocą środków farmakologicznych lub pozbywając się niekorzystnych produktów z diety.

Jakie produkty spożywać?
Nietolerancja glutenu wymaga wprowadzenia specyficznej diety. Nie mogą się w niej znaleźć produkty zbożowe. Nie są one konieczne w naszej codziennej diecie, jednak stanowią ciekawe urozmaicenie w kwestii smaku. Jeśli chcemy nadal je spożywać wypróbujmy zamienniki tj. amarantus, proso, ryż, gryka czy owies. W sklepach znajdziemy też wiele produktów, które nie posiadają w swoim składzie glutenu.