Jakie są rodzaje miodów i do czego jest stosować?

Jakie są rodzaje miodów i do czego jest stosować?

22 czerwca, 2022 Wyłącz przez OZ

Miód to popularny wybór osób, które kochają słodkości, ale potrzebują zdrowszego odpowiednika cukru. Nie jest więc dziwne, że sięgają po ten produkt, ponieważ zawiera on wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie są rodzaje miodów i do czego warto je stosować, to przeczytaj poniższy artykuł!

Do czego wykorzystywany jest miód?

Miód jest powszechnie wykorzystywany przed wszystkim w gastronomii. Dodaje się go do różnego rodzaju potraw, tak aby nadać daniu niepowtarzalnego smaku i lekkiej słodyczy. Popularne jest używanie go w połączeniu z mięsem czy z serami, ale równie często mieszany jest ze słodkimi deserami takimi jak lody czy ciasta. Wiele osób uwielbia dodawać miód również do herbaty. W tym wypadku należy pamiętać jednak, że traci on swoje właściwości odżywcze w temperaturze powyżej 40 stopni Celcjusza, dlatego jeśli zależy nam na spożywaniu miodu w celach zdrowotnych warto przestudzić herbatę i dopiero wtedy zacząć mieszanie.

różne rodzaje miodów, w tym smakowe.

Jakie są rodzaje miodów?

Wiele osób przechodząc w sklepie i patrząc na półki, może zastanawiać się jak wiele i jakie są rodzaje miodów. Ciężko jednak podać konkretną liczbę, ponieważ z biegiem lat słyszy się o coraz to nowszych odmianach roślin, z których może być on wytwarzany. Z tych bardziej i mniej znanych, możemy wymienić miód:

  • rzepakowy,
  • lipowy,
  • gryczany,
  • wielokwiatowy,
  • akacjowy,
  • manuka,
  • spadziowy,
  • nektarowo-spadziowy,
  • faceliowy,
  • z mniszka lekarskiego.