
Kostkarka gastronomiczna do lodu – jaką wybrać?
28 listopada, 2017We wszystkich restauracjach i miejscach, w których serwowane są chłodzone napoje kostkarka gastronomiczna do lodu jest niezbędna. Urządzenie to pozwala na szybkie wyprodukowanie dużej ilości kostek lodu, tak, aby potrzeby klientów każdego lokalu zostały zaspokojone. Dzisiaj postanowiliśmy sprawdzić jakie cechy powinna posiadać dobra kostkarka do lodu!
Jaką kostkarkę do lodu wybrać?
Na rynku istnieje bardzo duży wybór tego typu urządzeń w szerokiej gamie rozmiarowej. Decydując się na zakup kostkarki gastronomicznej do lodu bardzo ważne jest, aby dopasować ją do wielkości naszego lokalu oraz – biorąc pod uwagę liczbę jego użytkowników – oszacować średnią ilość lodu jaka będzie nam potrzebna. W większych restauracjach doskonale sprawdzi się duża i wydajna kostkarka, która będzie produkować nawet kilkanaście kilogramów lodu w krótkim czasie. Natomiast w mniejszych lokalach wystarczający będzie niewielki, kompaktowy model, posiadający niższe parametry i produkujący mniejsze ilości lodu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas kostkarka gastronomiczna do lodu nie pracuje zbyt głośno, ponieważ mogło by to przeszkadzać podczas pracy w kuchni. Warto zwrócić uwagę również na dodatkowe funkcje urządzenia. Jeżeli model posiada odpowiednie czujniki i wskaźniki będzie automatycznie informował nas o konieczności dolania wody lub o przepełnionym pojemniku na kostki, co jest bardzo wygodne.
Kostkarka gastronomiczna do lodu – zalety
Posiadanie kostkarki do lodu jest o wiele bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż kupowanie kostek lodu w sklepach. Tradycyjna metoda potrafi przysporzyć wiele problemów z przewożeniem i przechowywaniem lodu, natomiast profesjonalna kostkarka gastronomiczna do lodu pozwala na wygodne wyprodukowanie dużej ilości materiału przy jednoczesnym zredukowaniu pracy człowieka do minimum.