
Pesto z blendera – poczuj się jak w słonecznej Italii!
23 stycznia, 2019W sklepach można znaleźć rozmaite pesto – i te zdrowe, i te trochę mniej. Jednak to domowe ma przewagę nad tym „niedomowym”. Pesto z blendera stworzone jest ze składników, które znamy i lubimy. Jest bez konserwantów i barwników – jest po prostu zdrowe, stworzone ze znanych nam składników. A zrobienie go trwa zaledwie kilka chwil, a smak jest wyborny. Pesto zielone można zrobić z dowolnego warzywa zielonego, które ma liście – rukola, roszponka, czy też liście pietruszki. Wszystko to nada się na pesto z blendera. Pesto rosso czyli pesto czerwone zrobione jest z suszonych pomidorów.
Co musi zawierać pesto z blendera?
Pesto z blendera – jak wykonać?
Pesto zielone składa się z części zielonych takich jak te wyżej wymienione np. bazylia, rukola itd. Dodatkowo musi zawierać orzechy – dobrze sprawdzą się orzeszki pini, ale jeśli akurat ich nie mamy to wystarczą ziarna słonecznika lub sezam. Całość musi zostać zblendowana z czymś tłustym np. oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Reszta składników ma tylko dodać smaku, więc nie jest konieczna (ale przepyszna!) czyli składniki takie jak: parmezan, czosnek i inne przyprawy.
Pamiętamy, że nie ma jednego przepisu na pesto, więc można (a nawet trzeba) eksperymentować i stworzyć swój ulubiony przepis na pesto z blendera.