Transport oleju – cysterny do przewozu tłuszczy roślinnych

Transport oleju – cysterny do przewozu tłuszczy roślinnych

14 lutego, 2020 Wyłączono przez WU

Zastanawiałeś się kiedyś, jak zorganizowany jest transport oleju? Ta substancja jest specyficzna pod tym względem. Z jednej strony jest to produkt spożywczy, co wymaga zastosowania wszystkich zasad dotyczących BHP oraz higieny, jakie związane są z przewożeniem żywności. Jednocześnie wiele parametrów, jak np. lepkość i fizyka cieczy w pojemniku będzie podobna, co towarów przemysłowych.

Transport oleju specjalnymi cysternami

transport oleju cysternamiTransport oleju będzie więc wymagał cystern zaprojektowanych specjalnie do tego zadania. Niezależnie z jakiej rośliny pochodzi wyciśnięty tłuszcz, czy jest surowy czy poddany rafinacji, ważne będzie zapewnienie towarowi sterylności. Istotnym czynnikiem jest także temperatura. Choć oleje pod tym względem są dużo bardziej odporne na warunki termiczne, może to jednak wpływać na ich właściwości odżywcze i smakowe, co ma niebagatelne znaczenie w przemyśle spożywczym. Warto także pamiętać, że obniżenie temperatury oleju sprawi, że będzie ona bardziej gęsty i lepki. W okresach zimowy może zmienić nawet stan skupienia. Przez to trudniej będzie dokładnie opróżnić komorę cysterny z przewożonego materiału.

Specyfikacji usług transportowych

Najczęściej transport oleju realizowany jest w ramach dostawach całocysternowych. Ich pojemność może wynosić od 8 aż do 25 ton, dzięki temu usługa ta sprawdzi się w przypadku odbiorców o różnej skali produkcji. Zdarza się nam także przewozić ten towar cysternami wielokomorowymi. Każda jednak wyposażona jest w system ciśnieniowy, który będzie umożliwiał sprawny i bezpieczny przeładunek. Przed wyruszeniem w trasę wszystkie nasze pojazdy otrzymują certyfikat ECD co oznacza, że cysterna została dokładnie umyta i przygotowana.