Transport produktów spożywczych – co należy o nim wiedzieć?
18 stycznia, 2021Pieczywo, nabiał, napoje, owoce i warzywa – to tylko część artykułów, które znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Łatwy dostęp do nich sprawia, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaką drogę przeszły, zanim trafiły na półki sklepowe. Dlatego też postanowiliśmy tym razem przyjrzeć się jak wygląda transport produktów spożywczych w płynnej postaci. Oto wszystko, co należy wiedzieć o usłudze obejmującej soki, mleka, piwa, wina i wiele innych artykułów w formie cieczy.
O co powinna dbać firma transportowa, aby przewozić produkty najlepszej jakości?
Przede wszystkim transport produktów spożywczych wymaga od każdego przewoźnika odpowiedniego przystosowania. Dotyczy to zarówno kompetencji ze strony pracowników, jak i przygotowania pod względem technicznym i dokumentowym. Cysterny, które posiadają przewoźnicy dostosowane są do sposobu przechowywania poszczególnych produktów, a także ich przemieszczania z miejsca na miejsce.
Transport produktów spożywczych wymaga od przewoźników szczególnej uwagi
Równie istotne są kwestie czystości pojazdu, który przechowuje płynne produkty, jak i te związane z bezpieczeństwem. Dlatego też zanim dana firma zrealizuje zlecenie obejmujące transport produktów spożywczych, powinna zająć się czyszczeniem pojazdu. Dzięki temu przestrzega się wszelkich norm sanitarnych, a stan pojazdu nie wpływa negatywnie na jakość produktu. Podjęcie decyzji związanej z wyborem firmy transportowej do produktów spożywczych powinno odbywać się z uwzględnieniem powyższych wskazówek. Tylko w takim wypadku przewożony towar może zachować odpowiednie właściwości.