Olej konopny właściwości i jego zastosowanie w kosmetyce

Olej konopny właściwości i jego zastosowanie w kosmetyce

21 marca, 2020 Wyłącz przez KS

Olej konopny – właściwości w kosmetyce

Pierwsze skojarzenie jakie wywołuje olej konopny nie ma zbyt dużego związku z kosmetykami. Jednak posiada on wiele właściwości, które ogrywają ogromną rolę w kosmetyce. Jest w czołówce naturalnych związków chemicznych pod względem zastosowania w pielęgnacji skóry. W ponad 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, co ma ogromny wpływ na metabolizm lipidów. Jego działanie terapeutyczne jest niezastąpione. Działa przeciwzapalnie oraz silnie regenerująco.

olej konopny

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce

Naturalny olej konopny bardzo szybko się wchłania, dzięki czemu nie zostawia tłustego osadu na skórze. Olej konopny najczęściej wykorzystywany jest do kremów, mydeł, olejków, balsamów oraz szamponów. Skutecznie działa na schorzenia takie jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Nie posiada on THC, czyli czynników psychoaktywnych, przez co jest w 100 procentach legalny w Polsce. Kosmetyki z olejem konopnym sprawią, że Twoja skóra stanie się odmłodzona oraz piękna.