Patelnia naleśnikowa – czym powinna się charakteryzować?

Patelnia naleśnikowa – czym powinna się charakteryzować?

15 czerwca, 2020 Wyłączono przez A S

Uwielbiasz jeść naleśniki, ale nie przepadasz za samym procesem ich smażenia? Odpowiednia patelnia naleśnikowa ułatwi i przyspieszy ich przygotowywanie. Sprawdź czym powinna się charakteryzować i jak wybrać odpowiednią!

Patelnia do smażenia naleśników

Smażenie naleśników tylko z pozoru wydaje się prostą sztuką. Tak naprawdę wymaga od nas umiejętności, cierpliwości i precyzji, a także odpowiedniego sprzętu. Tylko wtedy naleśniki wyjdą nam naprawdę delikatne i smaczne. Jaką patelnię warto wybrać? Jeśli bardzo przepadamy za naleśnikami i zamierzamy przygotowywać je naprawdę często, warto zainwestować w specjalną patelnię. Patelnia naleśnikowa to patelnia przeznaczona właśnie do smażenia cienkich i przepysznych naleśników. Tego typu patelnia już na pierwszy rzut oka różni się od klasycznych patelni kuchennych. Jest przede wszystkim lżejsza i posiada znacznie obniżone brzegi. Dzięki temu z łatwością podrzucimy i odwrócimy placek podczas jego smażenia. Ułatwi nam to również zsuwanie naleśników na talerz.

patelnia naleśnikowa

Patelnia naleśnikowa – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Aby naleśniki wychodziły nam naprawdę delikatne i pyszne, warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana patelnia naleśnikowa posiada specjalną powłokę przeciwko przywieraniu ciasta. Będziemy mogli dzięki niej smażyć naleśniki bez użycia tłuszczu, lub wykorzystując jego minimalną ilość. Dodatkowo, dobrze jest wybrać patelnię o około 26 cm średnicy, ponieważ jest to rozmiar średniej wielkości naleśnika. Wygodnie wypełnimy ciasto dżemem, kremem, bądź dodatkami i zawiniemy w wybrany kształt. Przed zakupem upewnijmy się, że taka patelnia dobrze leży w ręce i jest naprawdę lekka.