Poznaj smaki sushi Warszawa

Poznaj smaki sushi Warszawa

22 listopada, 2015 Wyłącz przez Sweet G

Sushi – najpopularniejsze w Polsce danie kuchni japońskiej, specyficzne w smaku i zdrowe. Jeśli miałeś kiedyś okazję go spróbować, to dobrze wiesz o czym mowa. Jeśli nie, to spróbuj sushi Warszawa i gwarantuję, że na pewno wrócisz po więcej.

Smaki sushi Warszawa

Sushi o klasycznym kształcie to nie wszystko, co mają nam do zaoferowania Japończycy. Niewielu wie, że to azjatyckie danie występuje w wielu różnych rodzajach. Nie chodzi tu tylko o zmienne składniki, ale także o różny kształt sushi i sposób jego podania. Oto krótki tutorial podstawowych rodzajów sushi, po którym będziesz wiedział, który z nich będzie dla Ciebie najlepszy:

  • Maki-zushi jest najpopularniejsze. Aby je zawinąć, potrzebna jest bambusowa mata, na której układa się specjalne liście wodorostu nori, ryż i składniki. Ten rodzaj sushi podaje się z japońskim chrzanem zwanym wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.
  • Maki-zushi ma wiele nazw, różnych ze względu na składniki, które się w nim znajdują. Najpopularniejsze w Polsce jest hosomaki, futomaki czy sashimi, które serwuje większość japońskich restauracji. Maki podaje się z owocami morza lub warzywami. Najpopularniejsze skarby mórz zjadane w tych daniach to krewetki, ryba maślana, przegrzebki, łosoś czy dorada. Z warzyw do ryżu pasuje karczoch, avocado, ogórki, pędy bambusa i papryka.
  • Nigiri-zushi to sushi formowane w dłoni przez kucharza-eksperta. Jest to jedna z najpopularniejszych postaci potrawy. Z ryżu tworzy się podłużne paluszki, na których kładzie się owoc morza lub rybę jednego rodzaju.
  • Chirashi-zushi to tak zwane „sushi porozsypywane”, które podawane jest w miseczce. Znajduje się w niej ryż i ułożone na nim kawałki sashimi, warzyw, tofu i grzybów.
  • Temaki-zushi to bardzo ciekawy rodzaj potrawy, przypominający nieco szwedzki stół. Na półmiskach podane zostają różne składniki, ryż i nori, a każdy gość sam wybiera to, co najbardziej lubi i komponuje własne sushi.
  • Oshi-zushi powstaje w specjalnej formie i ma kształt niskiego prostopadłościanu. Jest szczególnie popularne w japońskim rejonie Kansai.
  • Inari-zushi składa się z tofu, którego wnętrze wypełnione jest ryżem. Takie danie nie jest podawane na surowo – smaży się je w oleju.smaki ushi warszawa
  • Nare-zushi to wariant dla odważnych. Jego głównym składnikiem jest sfermentowana ryba. Ze względu na małą liczbę śmiałków, nie jest serwowane w Polsce.

Gdzie najlepszy smak sushi w Warszawie?

Kiedy już zdecydujesz się na specjalny rodzaj dania, warto poszukać lokalu, w którym mistrzowie sushi wykonają je tak, jak należy, przy użyciu wszystkich koniecznych składników. My polecamy różne warianty smaków maki-zushi, szczególnie te serwowane w Besuto sushi Warszwa, bo dodane do nich wasabi, imbir i sos sojowy nadają japońskiej uczcie specjalnego wyrazu.