Jak przyrządzić krewetki i z czym je podawać?
4 kwietnia, 2019Są zdrowe, a do tego bardzo smaczne. W ostatnich latach bardzo popularne skorupiaki zaczęły pojawiać się w wielu potrawach. W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak przyrządzić krewetki w zależności od tego, jaki smak chcesz z nich wydobyć. Przekonaj się, że smażenie ich nie stanowi takiego wyzwania, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj nasze triki w swojej kuchni!
Który rodzaj wybrać?
Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, zastanów się najpierw, który rodzaj krewetek chcesz podać. W supermarketach będziesz miał spory wybór poszczególnych gatunków – od krewetek koktajlowych, przez białe, aż do tygrysich. Te pierwsze najlepiej kupić w wydaniu mrożonym. Odpowiadając na pytanie, jak przyrządzić krewetki niezależnie od ich rodzaju, musimy zaznaczyć, że najważniejsze jest pilnowanie czasu! Skorupiaki te smaży się raczej krótko, tak by zachować ich delikatne i soczyste mięso. Minuta za długo, a krewetka z bardzo dobrej zmieni się w przeciągniętą.
Jak przyrządzić krewetki i czym je doprawić?
Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki i jakiego naczynia do tego użyć, najlepiej sprawdzi się dobrej jakości patelnia, np. tytanowa. W przypadku, gdy zależy Ci na tym, by nie używać zbyt dużej ilości oleju, postaw na model grillowy, który nie wymaga właściwie żadnego tłuszczu do podsmażenia produktów. Krewetki lubią łączyć się z masłem, kolendrą, czosnkiem lub z sokiem z limonki. Tak naprawdę to zależy wyłącznie od Ciebie, z czym je zestawisz!