Kuchenne porady – czy olej słonecznikowy jest zdrowy?

Kuchenne porady – czy olej słonecznikowy jest zdrowy?

6 października, 2022 Wyłączono przez DB

Olej słonecznikowy może nie być podstawowym produktem w Twoim gospodarstwie domowym. Znajdziesz go w sprzedaży w każdym sklepie, tuż obok innych olejów kulinarnych. Często sprzedawany jest jako obietnica neutralnego smaku. To dobra opcja do gotowania w wysokiej temperaturze. Olej ten stał się również coraz powszechniejszym składnikiem różnych pakowanych produktów spożywczych od chipsów, przez granolę po lody bezmleczne a także popularnym olejem do smażenia w restauracjach. Ale czy olej słonecznikowy jest zdrowy?

Co to jest olej słonecznikowy?

Nie wiesz czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Sprawdź!

To jadalny olej pozyskiwany z nasion słonecznika. Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej. Ich nasiona były spożywane i wyciskane na olej przez rdzennych Amerykanów, olej słonecznikowy nie był produkowany komercyjnie, dopóki nie dotarł do Europy Wschodniej w XIX wieku. Tam używano go jako substytutu masła i smalcu. Do niedawna Ukraina i Rosja były dwoma największymi producentami oleju słonecznikowego, odpowiadając za ponad 50% światowej produkcji tego produktu.

Sprawdźmy czy olej słonecznikowy jest zdrowy

Jednym niekwestionowanym faktem jest to, że olej słonecznikowy jest dobrym źródłem witaminy E. Niektóre z nich mogą zawierać nawet 40% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy. Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Warto wiedzieć, że olej pozyskiwany ze słonecznika to najobficiej rozpuszczalny w tłuszczach przeciwutleniacz w skórze, gdzie pomaga przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV i stanom zapalnym skóry oraz wspomaga gojenie się ran. Niemniej jednak by zachować wartości odżywcze wspomnianego produktu wybieraj wysokooleinowy olej słonecznikowy tłoczony na zimno.