Kuchnia indukcyjna – wady i zalety

Kuchnia indukcyjna – wady i zalety

23 lipca, 2018 Wyłączono przez PK

Chcesz mieć nowoczesną i dobrze wyposażoną kuchnię? Zastanawiasz się, czy kuchnia indukcyjna to dobry wybór? Sprawdź jakie są wady i zalety takiego rozwiązania!

Dlaczego warto postawić na kuchnię indukcyjną?

Każda Pani Domu szuka oszczędnych i wydajnych rozwiązań. Właśnie taka jest kuchnia indukcyjna, która pozwala zredukować czas gotowania nawet do 30%. Bardzo dużą zaletą jest również to, że kuchnia indukcyjna nagrzewa się tylko w obrębie danego naczynia, a nie na całej swojej powierzchni, dzięki czemu minimalizuje ryzyko poparzenia się podczas przygotowywania posiłków. Jeżeli podczas gotowania kawałek jedzenia spadnie na jej powierzchnię – nie przypali się, co przyczynia się do utrzymania czystości. Dostępne na rynku, innowacyjne płyty indukcyjne posiadają prze najróżniejsze funkcje, które zwiększają komfort podczas przygotowywania posiłków.

Wady kuchni indukcyjnych

kuchnia indukcyjna

Główną wadą kuchni indukcyjnej jest wysoki koszt jej zakupu. Wraz z urządzeniem potrzebujemy również zestawu specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej, które są niezbędne do gotowania, co łącznie generuje wysokie koszty. Producenci zapewniają, że wytwarzane pole magnetyczne nie ma negatywnego wpływu na zdrowie człowieka, jednak może ono wpływać na rozmagnesowanie, dlatego w jego otoczeniu nie powinny przebywać osoby posiadające rozrusznik serca.