Zimowy stir fry – poznaj wyjątkowy przepis
1 marca, 2021Szukasz rozgrzewającego dania na chłodne i ciemne wieczory? Doskonale w takiej sytuacji sprawdzi się zimowy stir fry. Czym jest ta potrawa i jak krok po kroku ją przygotować? Podpowiadamy!
Czym charakteryzuje się danie smażone „w ruchu”?
Tytułowe stir fry to nic innego jak metoda obróbki termicznej, polegająca na smażeniu „w ruchu”, czyli szybkim smażeniu produktów. Najczęściej przygotowuje się tego typu dania w specjalnej patelni typu wok w bardzo wysokiej temperaturze. Jest to metoda pochodząca z Azji i to właśnie tam najczęściej przygotowuje się dania stir fry. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron, jak i ryż, warzywa czy różnego rodzaju mięsa. Technikę tą dzieli się na dwie metody: bao i chao. Pierwsza z nich to danie przygotowane na chrupko, natomiast druga – z dodatkiem sosów.
Zimowy stir fry – przepis krok po kroku
Wspomniany przez nas zimowy stir fry to rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się jesienną czy zimową porą. Jest orientalne, aromatyczne, gorące i odżywcze, a do tego po prostu przepyszne. Do jego przygotowania potrzebne będą: boczniaki, marchewka, brokuł, cebula dymka, brukselka, orzechy nerkowca, sezam, makaron (może być zarówno sojowy, jak i ryżowy), sos sojowy, imbir, czosnek, ostry sos chili np. sriracha, sok z cytryny, ocet np. ryżowy, mąka kukurydziana, olej np. arachidowy i syrop klonowy. Makaron gotujemy, a wszystkie warzywa i dodatki smażymy metodą stir fry na patelni, najlepiej woku, przy użyciu bardzo wysokiej temperatury.